Ai cont, ai parte!

Ca orice alt accesoriu din garderoba ta, parfumul se pastreaza in anumite conditii pentru a nu isi pierde caracteristicile si a putea fi utilizat la potentialul sau maxim. Fiecare dintre noi am cautat sau inca mai cautam parfumul potrivit pentru pielea noastra. Ne dorim aroma care sa ne oglindeasca personalitatea și să ne ofere încredere atunci cand il folosim, insa nimic nu poate mai rau si mai dezamagitor decat atunci cand parfumul ales nu persista suficient. Fie ca porti un singur parfum, care te reprezinta si a devenit "semnatura ta", fie ca iti place sa il schimbi in functie de starea emotionala, momentul zilei, anotimp sau pentru orice alt motiv alegi sa o faci, iti vom oferi cateva sfaturi ce te vor ajuta sa iti pui parfumul in valoare pentru o perioada mai indelungata, chiar si cu cateva ore, indiferent de grupa olfactiva a acestuia.

Parfumurile sunt clasificate in 7 grupuri olfactive principale:
Aromatic | Chypre | Citric | Floral | Pielarie | Oriental | Lemnos (fiecare dintre aceste grupuri au subcategori specifice, mai multe informații despre gruputile olfactive găsești aici).

Dorim sa mentionam ca rezultatele obtinute difera de la o persoana la alta, dar sunt cateva secrete care cu siguranta fac mirosul parfumurilor sa fie mai persistent si sa dureze mai mult, in majoritatea situatiilor. In continuare vei afla care sunt caracteristicile unui parfum de calitate si cateva moduri despre cum sa folosesti si unde sa aplici corect parfumul. Acestea vor ajuta ca mirosul parfumului preferat sa tina mai multe ore, chiar si dupa cativa ani.

Hidratează-ți pielea înainte de aplicarea parfumului

Parfumul rezista mai multe ore pe pielea hidratata in comparatie cu pielea uscata. Inainte de aplicarea parfumului foloseste in zona respectiva lotiunea aceluiasi parfum, iar in lipsa acesteia foloseste vaselina cosmetica, o alta lotiune hidratanta neparfumata sau una cu un miros cat mai subtil. Aplicand un produs hidratant fara parfum pe piele iti vei ajuta parfumul sa aiba un siaj mai mare, parfumul nemaipatrunzand in porii pielii, ci mai degraba agatandu-se de hidratantul folosit, rezistand mai multe ore.

Aplică parfumul pe punctele de puls ale corpului
Aplică in zonele unde pielea este mai subtire și vasele sângelui sunt mai aproape de suprafata acesteia. In aceste zone caldura pielii face ca parfumul sa fie propulsat mai eficient in aer si sa dureze mai mult timp pe parcursul zilei.

Zonele indicate pentru a fi aplicat parfumul sunt: incheieturile inferioare ale bratelor, in spatele lobilor urechilor, la baza gatului, partea inferioara a coatelor si in spatele genunchilor. Aplica pe cel mult 2 dintre aceste locuri deoarece chiar daca esti tentat, nu vrei sa exagerezi cu mirosul resimtit de prersoanele din jurul tau, unele dintre ele pot fi deranjate. In mod normal, parfumul nu trebuie sa anunte venirea ta, ci este mai indicat sa fie descoperit in prezenta ta.

Reaplică parfum în timpul zilei

Caldura corpului prezinta si dezavantaje, in ciuda celor mentionate mai sus, aceasta poate face ca parfumul sa se evapore mai repede decat de pe tesaturi si haine sau hartia blotter pe care o gasesti in magazinele de specialitate sau de pe alte obiecte ce nu emana caldura.

Uneori ai impresia ca parfumul nu isi mai face treba si nu mai miroase pe pielea ta, insă la nivelul receptorilor apare OBOSEALA OLFACTIVĂ. Receptorii tăi olfactivi trimit un semnal electric către creier atunci cand detectează un miros nou, după care cu timpul aceștia vor fi ocupați să discearnă alte mirosuri si nu vor mai trimite semnale catre creier, motiv pentru care nu mai simti mirosul parfumului in cauza. Poti lua parfumul cu tine refolosindu-l pentru a reimprospata mirosul. Multe persoane au parfumul in masina, poseta, ghiozdan si il refolosesc pe parcursul zilei, unele impartasesc si celorlalti acest secret, altele nu.

Dă-i voie parfumului să partundă natural in piele

Nu incerca sa "ajuti" parfumul sa intre in piele frecandu-ti zona in care ai aplicat parfumul, lasa-l sa patrunda in mod natural in porii pielii si aroma se va mentine mai mult timp. Evita să iti freci încheieturile împreună după aplicare, pentru a preveni "zdrobirea" mirosului. Prin frecare se sparg moleculele microscopice ale parfumului diminuand persistenta si schimband mirosul acestuia. Daca doresti totusi sa iti transferi parfumul pe cealalta incheietura, spre exemplu, fa-o prin tamponarea usoara a incheieturilor si nu prin frecarea lor.

Parfumează-ți părul

Aplicarea parfumului pe par este o metoda excelenta pentru a lasa o mireasma blanda in urma ta pe tot parcursul zilei. Aplica parfumul pe par, dar nu pulveriza direct pe acesta, deoarece alcoolul din continutul acestuia iti poate usca si degrada parul. Pulverizeaza pe peria de par sau pe pieptan si asteapta cateva secunde (pentru ca alcoolul sa se evapore) dupa care te poti pieptana fara ca parul sa iti fie afectat.

Depozitează recipientul corect

Ca si vinul, parfumul depozitat in conditii neprielnice isi pierde din caracteristici, isi schimba culoarea, mirosul si rezistenta indelungata pe care o avea la inceput. Parfumul "se simte bine" in intuneric, locuri racoroase si uscate. Nu îl depozita in lumina directă a soarelui sau a altor surse de lumina artificiala, in locuri calduroase si in locuri cu umezeala ridicata cum este, spre exemplu, baia din locuinta ta.

Locuri bune pentru depozitarea parfumurilor:
• intunecate (foloseste un dulapior, sertar sau orice loc care le ofera protectie impotriva luminii)

• lipsite de umezeala

Locuri neprielnice pentru depozitarea parfumurilor:

• puternic luminate (tine-ti produsele ce iti ofera miresmele lor fabuloase ferite de lumina soarelui, neoanelor, becurilor, spoturilor etc.)
• racoroase, cu temperaturi sub 15 °C
• calduroase cu temperaturi peste 25 °C  (parfumurile, uleiurile parfumate, esentele, lichidele parfumate in general, nu isi au locul in caldura. Gaseste-le un loc cu o temperatura cat mai apropiata de temperatura camerei. Cu cat incaperea este mai rece cu atat parfumurile tale sunt mai fericite)
     *temperatura optima pentru pastrarea parfumului este undeva intre 17-22 °C

• cu umezeala ridicata (cel mai frecvent suntem tentati sa le depozitam in baie unde este umezeala si de foarte multe ori temperatura este ridicata). NU DEPOZITA RECIPIENTELE CU LICHIDE PARFUMATE IN BAIE!

Folosește parfumul și bucură-te de el

Tentatia de a pastra parfumul preferat sau pe cel mai scump pentru ocazii speciale este mare, stim asta cu totii, dar sfatul nostru este "foloseste-l si bucura-te de el!" pentru ca la un moment dat va expira ca orice alt produs. In pgeneral termenul de valabilitate al unui parfum este 36 de luni, insa in functie de modul de depozitare si de alti factori influenti, termenul estimat de producator poate fi modificat.

Iata si cateva sfaturi de prudența la folosirea parfumurilor:

• parfumul nu are un gust bun, asa ca evitati folosirea lui in zonele care pot si afectate de entuziasm. Nu credem ca are rost sa mai mentionam ca parfumul nu se bea.
• aplica parfumul înainte de a îmbrăca hainele și bijuteriile. Unele parfumuri pateaza permanent țesăturile, metalele și perlele. Dacă doresti totusi să iti parfumezi hainele, pulverizeaza pe o eșarfă, asigurandu-te pe o zonă ascunsă a țesăturii ca parfumul respectiv nu pateaza.

• nu agita sticla deoarece aerul din interior va sparge moleculele parfumului, iar acesta isi va pierde din caracteristici.

Sperăm că acest articol iți va fi de folos, vom încerca și în urmatoarele să iți împărtășim din experiența noastră în materie de parfumerie orientala.